Annuïteitenhypotheek

Naast de lineaire hypotheek is ook de annuïteitenhypotheek een traditionele hypotheekvorm. Uw bruto maandlasten zijn gedurende de looptijd van de hypotheek iedere maand gelijk. Het maandelijks te betalen bedrag aan aflossing en rente noemt men de annuïteit.

Het bedrag aan maandelijkse aflossing is bij een annuïteitenhypotheek een variabel bedrag. Dit in tegenstelling tot de lineaire hypotheek, waarbij u maandelijks een vast bedrag aan aflossing betaald.

Aan het begin van de looptijd betaald u een klein bedrag aan aflossing en een groter bedrag aan rente. Naarmate de looptijd vordert en de hypotheekschuld afneemt gaat u minder rente betalen en neemt het aflossingsaandeel toe. Zo blijft u iedere maand de zelfde hypotheeklasten betalen, echter de verhouding tussen het aflossingsgedeelte en het rentedeel verandert. Dit houdt tevens fiscaal gezien in, dat uw rente-aftrek aan het begin van de looptijd het hoogst is en geleidelijk afneemt naarmate de looptijd vordert. Uw netto hypotheeklast zal dus toenemen.

Ook bij een annuïteitenhypotheek heeft u de garantie dat u na het verstrijken van de looptijd geheel van uw hypotheekschuld af bent. U weet van te voren dus precies waar u aan toe bent.

Voordelen annuïteitenhypotheek

  • Bruto hypotheeklasten blijven de gehele looptijd gelijk.
  • Fiscale rente-aftrek aan het begin van de looptijd het hoogst.
  • Netto hypotheeklasten aan het begin van de looptijd het laagst.
  • Over de gehele looptijd heeft u een relatief lage rentelast (voordelige hypotheekvorm).

Nadelen annuïteitenhypotheek

  • Netto hypotheeklast neemt toe naarmate de looptijd vordert.
  • Fiscaal minder aantrekkelijk.

Traditionele hypotheekvormen worden tegenwoordig nog maar weinig afgesloten. Toch is ook een annuïteitenhypotheek een veilige en transparante hypotheekvorm waarbij je precies weet waar je aan toe bent. Voor mensen die in de toekomst meer financiële bestedingsruimte verwachten kan een annuïteitenhypotheek een goede keus zijn.