Hypotheekvormen

Hypotheekvormen

Er worden tegenwoordig vele soorten hypotheken aangeboden. Om een hypotheek geheel op uw persoonlijke situatie te laten aansluiten, worden er naast de bestaande hypotheekvormen ook vele combinaties gebruikt. In feite zijn de mogelijkheden eindeloos.

Om enige duidelijkheid omtrent de vele verschillende hypotheekvormen te krijgen hebben wij hieronder de hypotheken in een 5-tal categorieën onderverdeeld.

Traditionele hypotheken
De lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek zijn traditionele hypotheekvormen en worden gekenmerkt door een verplichte periodieke aflossing. Ondanks dat zij veel zekerheid bieden en in sommige gevallen een uitstekende keuze kunnen zijn, worden zij tegenwoordig nog maar weinig afgesloten.

  • Lineaire hypotheek
  • Annuïteitenhypotheek

Beleggingshypotheken
Bij deze hypotheekvorm vindt aflossing plaats aan het einde van de looptijd. Middels een beleggingsrekening wordt er een kapitaal opgebouwd om aan het einde van de looptijd de hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen. Een beleggingshypotheek biedt veel vrijheden en wordt ondanks het risico-aspect van beleggen veel gebruikt.

  • Beleggingshypotheek

Spaar- en levenhypotheken
Ook bij deze hypotheekvormen wordt er tussentijds niet afgelost. Bij deze veel voorkomende hypotheekvormen wordt er middels een spaar- of levensverzekering (of combinatie hiervan) een kapitaal opgebouwd om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen.

  • Spaarhypotheek
  • Levenhypotheek
  • Hybride hypotheek

Aflossingsvrije hypotheken
Zoals de naam al doet vermoeden wordt er bij een aflossingsvrije hypotheek gedurende de looptijd niet afgelost. Er wordt alleen rente betaald. Na het verstrijken van de looptijd is er dus nog steeds een uitstaande schuld. Deze hypotheekvorm wordt in principe altijd afgesloten in combinatie met een andere hypotheekvorm zoals een spaar- of beleggingshypotheek.

  • Aflossingsvrije hypotheek

Overige hypotheken
Er bestaan vele andere hypotheekvormen die hoofdzakelijk combinaties van bovenstaande hypotheekvormen zijn. Dit noemt men ook wel gemengde hypotheken. De hieronder vermelde krediethypotheek wordt vaak afgesloten als tweede hypotheek.

  • Krediethypotheek
  • Groene hypotheek
  • Gemengde hypotheek

Laat u zich bij het kiezen van een hypotheekvorm altijd uitgebreid voorlichten door een erkend hypotheekadviseur. Alleen door inzage te krijgen in uw persoonlijke (financiële) situatie, kan bepaald worden welke hypotheek (of combinatie) voor u het beste is.

 

_________________________________________________________________________________________

Annuïteitenhypotheek

Naast de lineaire hypotheek is ook de annuïteitenhypotheek een traditionele hypotheekvorm. Uw bruto maandlasten zijn gedurende de looptijd van de hypotheek iedere maand gelijk. Het maandelijks te betalen bedrag aan aflossing en rente noemt men de annuïteit. Het bedrag aan maandelijkse aflossing is bij een annuïteitenhypotheek een variabel bedrag. Dit in tegenstelling tot de lineaire …

Annuïteitenhypotheek Lees verder »

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek lost u iedere maand een vast bedrag af. Dit bedrag is te berekenen door de totale hypotheeksom te delen door het aantal periodieke aflossingen gedurende de looptijd (in de regel 30 jaar).Daarnaast betaald u iedere maand een variabel bedrag aan rente. Omdat u maandelijks op uw schuld aflost, neemt uw hypotheekschuld …

Lineaire hypotheek Lees verder »